Over MTB Training Maastricht

 

 

rinusdeveth

Rinus de Veth, NTFU instructeur MTB3

Momenteel volg ik een opleiding EU-MTBInG “European Organisation of Moutain Bike Instructor Guide voor het gidsen cq instructie geven in het hooggebergte.

Daarnaast doe ik gidswerk voor VASA sport & Holland MTB Tours

 

Hoe beter je skills zijn hoe meer plezier je zal hebben aan je MTB!!!

Hoe leuk is het niet waar je eerst niet omlaag durfde te rijden, moest afstappen of een voetje aan de grond moest zetten, je dit nu wel met vertrouwen kan rijden en controle blijft behouden.

De lessen worden aangepast aan je niveau zodat iedereen op zijn eigen niveau stap voor stap vooruit gaat.

MTBTrainingMaastricht heeft zijn oorsprong gekregen in 2014, in dat jaar heb ik bij de NTFU de MTB3 instructeur opleiding gevolgd en afgerond.(Diploma) (instructeurlicentie) Tijdens de opleiding ben ik begonnen met het geven van techniek trainingen, een onderdeel van de opdrachten van de MTB3 opleiding. Van het begin af aan heb ik dit leuk gevonden om mountainbikers te helpen hoe ze hun vaardigheden kunnen verbeteren om zoveel mogelijk plezier te beleven op de mountainbike.

Na het behalen van mijn diploma in 2014 ben ik in 2015 begonnen met het geven van de NTFU S2B clinics in het voor en najaar en op de vrijdagavond met het geven van losse techniek trainingen. Daarnaast verschillende bedrijfs clinics verzorgd en enkele speciale opdrachten o.a. voor een TV programma

Door al deze activiteiten in 2015 is het idee geboren om een eigen bedrijfje  te starten in 2016 “MTBTRAININGMAASTRICHT”

De jaren ervoor

Heb ik verschillende sporten beoefend, begonnen met voetbal, basketbal, boksen, weer voetbal, wielrennen, triatlon, MTB-marathons, weer triatlon en heden weer op de MTB als instructeur. Behalve het boksen heb ik dit allemaal op wedstrijd niveau gedaan.

Triatlon wedstrijden

Het fenomeen triatlon was geboren met name in Limburg de halve triatlon van Stein als belangrijkste wedstrijd met landelijke uitstraling. Het leek mij leuk om dat ook eens uit te proberen. Ingeschreven en begonnen met zwemmen en vooral het aanleren van de borstcrawl. Vervolgens 3 jaar aan triatlon wedstrijden deelgenomen met ieder jaar de Halve van Stein als hoofddoel. in mijn 3de jaar op 36 jarige leeftijd haalde ik mijn beste resultaat hier en finishte in een heel sterk veld als 9de totaal. Doordat onze dochter Niki in dat jaar is geboren ben ik wegens tijdgebrek gestopt met triatlon wedstrijden.

Racefiets wedstrijden

Na enige tijd begon ik de wedstrijdcompetitie te missen, de triatlon was geen optie meer (teveel trainingstijd) en was er dus tijd voor iets nieuws, de race fiets. Tijdens de triatlon was wielrennen mijn beste onderdeel en het leek mij leuk om dit ook eens uit te proberen. Direct bij de KNWU een wedstrijd licentie aangevraagd en mij aangemeld bij TWC Maastricht wat een jaar later is overgegaan in een fusie club “TWC Maaslandster”. Bleek hier talent voor te hebben en heb in drie jaren dat ik wedstrijden heb gereden vele mooie overwinningen behaald zowel in Nederland als België o.a. 2 maal het District kampioenschap Zuid van de KNWU.

MTB cross-country

Het fenomeen mountainbike was in de tussentijd opgekomen en dit leek mij ook leuk om dit eens uit te proberen.

In mijn laatste jaar als wegwedstrijdrijder was in Gulpen het NK-cross country, hier kon je toen met een KNWU weglicentie aan deelnemen. Een oude mountainbike ergens uitgehaald en zonder ook maar één keer erop te trainen gestart. De startplaats werd ingedeeld op de behaalde wedstrijdpunten in het MTB seizoen. Als wegwedstrijdrijder had ik geen enkel punt en moest dus als laatste bij de start aansluiten. Ondanks de achterstand die ik had opgelopen bij de start finishte ik uiteindelijk binnen de minuut op de 6de plaats.

In de tussentijd ben ik ook begonnen met het leren van gitaar spelen, en begon ik gitaar te spelen in rock-blues bandjes wat ook een erg leuke hobby is. Het fietsen werd nu recreatief om de conditie enigszins op peil te houden.

MTB Marathon wedstrijden

Enige tijd verder ging een groepje van cycling Evers de beruchte MTB marathon de Grand-Raid in Zwitserland rijden. Ze vroegen mij om mee te gaan, Ik had nog nooit een MTB marathon gereden en dit leek mij een mooie uitdaging en dat was het ook. Het MTB marathon rijden werd nu een nieuwe hobby.

De jaren erna heb ik beide hobby’s gecombineerd door in de even jaren MTB wedstrijd marathons te rijden en in de oneven jaren gitaar te spelen in verschillende Rock-blues bandjes. Dit heb ik enkele jaren volgehouden.

Enkele resultaten in deze periode:

  • 2003 Nederlands MTB Marathon kampioen als 49 jarige in de 40+ categorie.
  • 2004 Winnaar Masters klassement van de RWP Marathon Cup klassement over 6 mtb-marathons in België en Duitsland.

2006 de Transalp gereden toen een 8 daagse MTB etappe wedstrijd met start in Duitsland, via Oostenrijk, Zwitserland, Italy met uiteindelijk de finish aan het Gardameer. Een super leuke ervaring.

In de tussentijd ook nog verschillende crosscountry wedstrijden gewonnen in Belgie en Nederland bij de masters o.a. in de toenmalige Jos Feron cup.

De trainingen vonden toen het meeste plaats op de racefiets en heb daardoor naast de MTB marathons af en toe deelgenomen als afwisseling aan enkele cyclo’s op de race fiets o.a. de Marmotte (Frankrijk) de Maratona dles Dolomites (Italy) en de Velomediane Claudy Criquielion (Belgie) die ik in 1999 heb gewonnen in de Categorie Masters en 7de totale uitslag.

Triatlon wedstrijden & overwinningen

Door dat mijn werkgever Sabic de triatlon Stein sponsorde ben ik weer in aanraking gekomen met de triatlon, er werd mij verscheidene keren gevraagd om mee te doen. Dus waar weer het zwemmen en lopen opgepakt en aan de sprint afstand mee gedaan, ondanks een verkeerde wissel belande ik direct al op het podium. Het trainen van de verschillend onderdelen blijf ik toch wel erg leuk vinden en nog steeds! Hierna dus weer de triatlon en duathlon training opgepakt waarin ik mij enkele jaren volledig heb uitgeleefd.  In het eerste jaar nog aan kleine wedstrijden deelgenomen maar daarna alleen de top wedstrijden.

Overzicht van de belangrijkste overwinningen, (de kleinere wedstrijden zijn niet vermeld)

Race fiets 3 jaar wedstrijden vele overwinningen criteriums/klassiekers o.a. 2* district-kampioen
Mountainbike 3 jaar wedstrijden Rijwielpaleis Marathon cup, verschillende crosscountry wedstrijden & MTB Marathons
Nederlands Kampioen: MTB Marathon

3* Off-Road triathlon
1* Off-Road duathlon
2* Duathlon Long Distance
1* Duathlon Short Distance
1* Triathlon Sprint
1* Triathlon Middle Distance.

Europees Kampioen 1* Duathlon Long Distance
1* Triathlon Middle distance
Ironman 70.3 overwinningen Ironman Antwerpen 2010 50+
Ironman Mallorca 2011 55+
WK Ironman 70.3 2011 Las Vegas: 4de plaats 55+
WK Cross Triatlon 2012 Kijkduin, 3de plaats
Triatlon Stein Long Distance 50+
Sprint afstand 50+

In de winter van 2011 heb ik tijdens een partijtje voetbal een ongeluk gehad en in mijn rechterknie en zijn de kniebanden afgeschuurd en de meniscus aan beide zijde blijvend beschadigd. Ik had al speling en beschadiging in mijn knie opgelopen tijdens mijn vorige voetbal periode. In December 2011 is mijn knie geopereerd en heb in 2012 hard gewerkt aan mijn revalidatie met als test deelname aan het WK Cross triatlon in augustus waarin ik aan de leiding liggend tijdens het lopen moest stoppen omdat mijn knie te veel protesteerde, daarna toch nog voortgestrompeld naar de finish om als 3de te eindigen. Hierna was het duidelijk dat de triatlon voor mij ten einde was. Het hardlopen en het zwemmen is te belastend voor de knie.

MTB – Instructeur

Hierna ben ik weer over gestapt naar de MTB met en af en toe nog steeds een uitstapje naar de Race fiets.

Tevens ben ik lid van beide Limburgse MTB verenigingen, MTB Discovery in Landgraaf en Trailz043 in Maastricht.